KLÄDD FÖR EXPEDITION

Mode influerat av överlevnadsplagg. I höstens stora modeutställning på FIT i New York Expedition: Fashion from the extreme undersöker museet hur upptäcktsresor och extrema expeditioner till världens alla hörn, från havets djup och bergets topp till rymden, har fångat modeskaparnas intresse genom åren och influerat modegarderoben. Hur vissa överlevnadsplagg blivit moderna garderobsklassiker, som parkasen, safarijackan och dunjackan och funktionsmaterial som neopren blivit en självklarhet på catwalken. Från 15 september 2017 till 6 januari 2018.

 

LEE MILLERS MODEBILDER
Amerikanska fotografen Lee Miller är kanske mest känd som en av få kvinnliga krigsfotografer under andra världskriget. Men hon påbörjade sin karriär i modevärlden, som fotomodell, och arbetade senare i livet även som hyllad modefotograf för Vogue. I utställningen Lee Miller – krig och mode lyfts hennes mindre kända bilder fram, flera av vilka aldrig visats tidigare. I Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern, från 8 september 2017 till 4 mars 2018.

 

Skådespelerskan Evin Ahmad är verkligen överallt. Nu finns hon även i bokhyllan. En dag skajäg bygga ett slott av pengar är en kort bok som borde läsas av alla. Romanen tar utanförskap till en ny nivå. Hur är det att gå påscenskolan och älska Rodebjer-kläder när man kommer från orten? Att gå med på oskrivna lagar som att inte hälsa på städerskorna men vara deras dotter när skoldagen är slut? En dag ska jag bygga ett slott av pengar är en viktig samtidsskildring från Stockholms skilda delar.
-Jag skrev boken först och främst för mig själv, eftersom jag ville utforska klassresan och resan att bli vuxen på ett mer känslomässigt plan snarare än politiskt. Utforska hur en resa av skam och skuld kan se ut inifrån.

 

Vem hoppas du ska läsa boken f
– Det vore bra om konstnärliga och elitistiska högskolor tar del av den, så de förstår att alla som söker till skolorna inte har ett kulturellt kapital, nätverk eller tillhör medelklassen. Boken kommer väldigt nära en karaktär som inte tillhör de grupperna men som ändå försöker orientera sig fram för att överleva.
Var kommer din drivkraft ifrån?
– Orättvisor, min samtid och människan. Jag tycker människans fula sidor är intressanta: drifter och begär. Att allt inte alltid har en perfekt gullig politisk förklaring, att varje människa är komplex.
Vilken är din viktigaste lärdomfrän uppväxten?
– Att inte vara snål. Pengar kommer och går.
En dag ska jag bygga ett slott av pengar (Natur Se Kultur) kommer ut den 21 augusti.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *